Ο Σεβασμιώτατος στην Αιγνουσιώτικη Εστία για την κοπή της βασιλόπιτας του Σ. Φ. Ο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, παρά την βροχή και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου των Φίλων Οινουσσών, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο Φιλόξενος χώρος τους, αποδείχτηκαν πάρα πολύ μικρός για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους εκδήλωση. Πολύ ποιο νωρίς, από την προβλεπόμενη ώρα Μέλη και Φίλοι είχαν καταλάβει κάθε προσφερόμενο για την περίπτωση χώρο. Κάτω από το λάβαρο του Συλλόγου και τον χάρτη του ακριτικού νησιού, τιμούσε και κοσμούσε με την παρουσία του η σεμνή μορφή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κκ. Μάρκου.
Η εκδήλωση, άνοιξε με τον καθιερωμένο χαιρετισμό του Προέδρου του συλλόγου κ. Γεωργίου Δανιήλ. Ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της πίτας από τον πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη μας.
Συνεχίζοντας ο κ. Δανιήλ, απεύθυνε τα καλωσορίσματα και τις φιλοφροσύνες του σε όσους τιμούσαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Στον εμπνευσμένο και μεστό ουσίας λόγο του, επικεντρώθηκε στα προβλήματα του συλλόγου και του νησιού του. Εμφανής ο σκοπός και η πρόθεσης του να τονώσει το ηθικό των παρευρισκομένων μα και των συμπατριωτών του για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Η προσδοκία για την αναγέννηση της «Ελπίδας», ήταν κρυμμένη στα λόγια μα κυρίως στις πράξεις του. Θα έλεγα ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, για τον τόπο και τον λαό μας, δίδαξε και κατάθεσε πολιτισμό.
Απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, είπε ότι αντί οποιονδήποτε δώρου προς την εξοχότητα του, κατά τα καθιερωμένα, προτίμησε να δώσει χρήματα σε οικογένειες που τα είχαν άμεση ανάγκη για επιβίωση. Συνεχίζοντας έδωσε διδάγματα αγωγής και μεγαλοσύνης, καλώντας και τιμώντας τα μέλη του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου . Για όλες και όλους, είχε να πει έναν καλό λόγο. Μην μου πείτε ότι τα βλέπετε αυτά σε πολλούς συλλόγους!
Αλλά και ο Σεβασμιότατος Μάρκος, δεν υστέρησε σε τίποτα. Το αντίθετο. Κατέκτησε τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων. Παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στο ποίμνιο του. Ανθρώπινος – Απλός και Ταπεινός. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Με την κεφαλή σκυμμένη και τα μάτια χαμηλωμένα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ενός καλοκάγαθου πατέρα ...... Αυτόν που έχει ανάγκη το νησί μας και όχι ενός υπερφίαλου και αυταρχικού Δεσπότη! Χάρηκε στο άκουσμα των λόγων του κ. Δανιήλ για αλληλεγγύη και αγάπη. Ο Συνετός και λιγόλογος πατρικός λόγος του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Αγάπη και Διακονία το κήρυγμα του. Χαροποιός ο λόγος του σαν δήλωνε ότι τμήμα των ιερών λειψάνων του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα θα επανέλθουν και θα εναποτεθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Οινουσσών. «Δεν τους τα παραχωρεί ..... Τους ανήκουν ». Με τρεμάμενη φωνή και με έμφαση, τόνισε ότι ο ίδιος είναι παιδί ναυτικής οικογένειας. Αναχώρησε έχοντας κατακτήσει τις καρδιές όλων μας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η σεμνή ποιμαντορία του θα αφήσει εποχή στο Μυροβόλο νησί μας . Πρέπει να επιτύχει και θα επιτύχει. Το έχουν ανάγκη τα νησιά μας και οι ανθρώποι τους Οι ευχές και η ελπίδα όλων μας ας είναι βοηθός του στον δύσκολο δρόμο του . Ακολούθως τιμήθηκαν παιδιά Αιγνουσσιωτών, για την εισαγωγή τους σε Ανώτερα και ανώτατα πνευματικά ιδρύματα. με τιμητικό και χρηματικό έπαθλο
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος εκλεκτών συμπατριωτών μας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω τον Δήμαρχο Οινουσσών κ. Ευ. Αγγελάκο . Τον Βουλευτή Χίου κ. Κωστή Μουσουρούλη . Τον Υποναύαρχο Λ.Σ κ. Τσιαδή . Τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη. Την Μεγάλη κυρία της τέχνης και σεβαστή μας κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Την διακεκριμένη συγγραφέα κ. Πόπη Στεφάνου –Χαλκιά .Τον διοικητή της ΑΕΝ Οινουσσών κ. Γ. Μάργαρη. Τον στρατηγό ε.α. κ. Δημ. Ντζόϊδο , Διευθυντή των Ιδρυμάτων Πατέρα. Τον πρώην Δήμαρχο Οινουσσών καπετάν Δημήτρη Μεθενίτη. Επίτιμοι πρόεδροι του «ΣΦΟ» και Πρόεδροι Χιακών Συλλόγων.
Η όμορφη εκδήλωση, έκλεισε με το παραδοσιακό κέρασμα.
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν.

Εκτύπωση   Email