Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Χίου (video και φωτο)

280tv6sΤα Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Ραπτόπουλου στις δικαστικές φυλακές Χίου.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Ο Αγιος Γερβάσιος... στις φυλακές

19/4/2012

Κοντά στους 150 κρατουμένους στις Φυλακές της Χίου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραφτόπουλος, γνωστός και ως «ο άγιος των φυλακισμένων», επικεφαλής μιας 29μελους αντιπροσωπείας μελών της αδελφότητας της «Οσίας Ξένης», από τη Β. Ελλάδα, προσφέροντας τους αντίστοιχο αριθμό πακέτων με προσωπικά είδη. Τον αρχιμανδρίτη υποδέχθηκε στην είσοδο των Φυλακών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος συνοδευόμενος από τον διευθυντή των Φυλακών κ. Γκιάλη. Σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στους φυλακισμένους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τον τίμησε με το Σταυρό του Αγ. Ισιδώρου, μάλιστα έσκυψε και του φίλησε το χέρι.

Ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραφτόπουλος με ιδιαίτερη σεμνότητα αναφέρθηκε στο 35ετές έργο του στο πλευρό των απόρων φυλακισμένων τονίζοντας ήταν ο Χριστός που τον οδήγησε σε αυτό και ότι ο λόγος του Θεού- χωρίς να υποτιμά το λόγο των ανθρώπων και των μεγάλων φιλοσόφων- είναι καταφύγιο και διέξοδος όχι μόνο για τους φυλακισμένους αλλά και για το σημερινό άνθρωπο. Ειδικά για τους κρατουμένους είπε ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα λάθος το οποίο μπορεί να διαπράξουμε αύριο και εμείς. «Είμαστε με το ένα πόδι στην ελευθερία και το άλλο στη φυλακή» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση με τα λόγια και τις πράξεις του στην Αγάπη. Ένα μέλος της αδελφότητας που τον συνόδευε μίλησε για τη συνδρομή του για την αποφυλάκιση απόρων φυλακισμένων. Ακόμη και τον διαβόητο Πάσσαρη επισκέφθηκε σε φυλακές στη Ρουμανία ο οποίος του ζήτησε να εξομολογηθεί και να του φέρει βιβλία… Το έργο του αρχιμανδρίτη Γ. Ραφτόπουλου συνδράμουν όπως είπε το μέλος της αδελφότητας «Οσία Ξένη» από το υστέρημά τους καταθέτοντας σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για αυτό το σκοπό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια ηλικιωμένη προσέφερε για το έργο του ένα κατσίκι γιατί δεν είχε χρήματα, ενώ μια άλλη κατέθεσε στην τράπεζα 1,5 ευρώ. Για την αγορά των δεμάτων που προσφέρθηκαν στους κρατουμένους στις φυλακές της Χίου που περιελάμβαναν από τηλεκάρτες μέχρι εσώρουχα και διάφορα άλλα είδη, προσέφεραν 50 ευρώ. Ενδεικτικό του πόσο καταφέρνει να εμπνέει ανθρώπους στο να στηρίξουν τους φυλακισμένους είναι ότι στις Φυλακές της Κασσάνδρας πήγαν 80 πούλμαν.

«Επιθυμία του είναι να αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στις φυλακές» μας είπε ένα από τα μέλη της αδελφότητας «Οσία Ξένη» λίγο πριν ακολουθήσει τον αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραφτόπουλο στις Φυλακές της Χίου.

Ευγ. Κ.

________________________________________________________________________________________________________________________

Η ΠΑΤΡΙΔΑ:

ΣΤΗ ΧΙΟ Ο "ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ"

20/4/2012

kd0biuΣυνοδευόμενος από 28 άτομα της αδελφότητας της Οσίας Ξένης έφτασε στη Χίο και επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές ο πατέρας Γερβάσιος Ραφτόπουλος. Εκεί τον περίμενε  και τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, ο  οποίος του απένειμε για την προσφορά τους και το παράσημο του Σταυρού του Αγ. Ισιδώρου.

Ο «Άγιος των φυλακισμένων» όπως τον έχουν ονομάσει έχει αφιερώσει τη ζωή και τη διακονία του  στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και τα τελευταία 35 χρόνια δράσης έχει συμβάλει στην αποφυλάκιση πάνω από 15.000 ανθρώπων ενώ σημαντική είναι η προσφορά του σε είδη πρώτης ανάγκης για τους φυλακισμένους. «Η απόσταση από την ελευθερία μέχρι το κελί της φυλακής είναι πολύ μικρή» είπε στις δηλώσεις του συμπληρώνοντας ότι ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να φυλακιστεί.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Ο π. Γερβάσιος ούτε που μπορούσε να φανταστεί το 1978 όταν ξεκινούσε να επισκεφθεί για πρώτη φορά φυλακές (τότε την αγροτική φυλακή Κασσάνδρας) τι θα ακολουθούσε. Ο μοναχικός δρόμος του έβρισκε σιγά –σιγά ανταπόκριση, τον ακολουθούσαν στην αρχή λίγες δεκάδες άνθρωποι και έφτασε μετά από 10 χρόνια να επισκέπτεται φυλακισμένους συνοδευόμενος από κομβόι 85 λεωφορείων και δεκάδων αυτοκινήτων, συνολικά 5000 ανθρώπων! Μετέτρεψε την επίσκεψη στη φυλακή σε γιορτή αγάπης με χιλιάδες καλεσμένους, πρόθυμους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Γύρισε σε 34 χρόνια κατ’ επανάληψη όλες τις φυλακές της χώρας. Έχοντας αποφυλακίσει 15.000 κρατουμένους (κυρίως με μικρές ποινές), δαπανώντας 4.000.000 ευρώ για εγγυήσεις και βοήθεια, έχοντας τιμηθεί κατ’ επανάληψη και προταθεί ακόμα και για το νόμπελ Ειρήνης, τώρα ξεκίνησε να επισκέπτεται και τις φυλακές όλου του πλανήτη!

______________________________________________________________________________________________

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ:

20/4/2012 Γιώργος Ξανθάκης

- ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ
Ευλογία κρατουμένων
- ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ π. ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ «ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ»ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΙΟΥ

1_6Τη βούλησή του να υποδεχθεί ο ίδιος, παρά τις επιταγές του πρωτοκόλλου, τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Ραυτόπουλο, γνωστό για την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη», που κύριο και αποκλειστικό αντικείμενο έχει την ανακούφιση και την αρωγή των απανταχού κρατουμένων, εξέφρασε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, φτάνοντας στο Κατάστημα Κράτησης Χίου πριν από το μεγάλο χθεσινό επισκέπτη.
Με δράση πολυσχιδή και ένα μακροσκελέστατο ιστορικό δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών, ενεργειών, διαβημάτων, αλλά κυρίως δωρεών, η Αδελφότητα, με τα άπειρα μέλη, κυρίως από τη Μακεδονία, παράλληλα πνευματικά τέκνα του φωτισμένου κληρικού, έχει διαβεί προ πολλού τα σύνορα της χώρας και έχει δρασκελίσει κατώφλια των πιο σκληρών έως και απάνθρωπων φυλακών ανά τον κόσμο, μοιράζοντας την ελπίδα, κατά τις επιταγές του Ευαγγελίου.

 Επισκέψεις σε Σωφρονιστικά ιδρύματα

Σε αναστάσιμο πνεύμα ο π. Γερβάσιος αποφάσισε να αφιερώσει το Πάσχα του 2012 στο Κατάστημα της Χίου και με μέλη της φιλανθρωπικής του οργάνωσης να χαρίσει ευλογία, στιγμές παρηγοριάς, αλλά και ψυχαγωγίας στους τροφίμους, αφιερώνοντας σε αυτούς το χθεσινό πρωινό. «Επισκεπτόμαστε αποκλειστικά τόπους που διαθέτουν σωφρονιστικά καταστήματα», ανέφερε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, «με κύριο μέλημα, αυτές ειδικά τις άγιες ημέρες, να βρισκόμαστε κοντά στους συνανθρώπους μας, που εκτός των άλλων βιώνουν και την απαξία». Όπως διευκρίνισε, σε ένα μέρος όπως η Χίος, η ομάδα του θα προσευχηθεί στα διάσημα προσκυνήματα της Αγίας Μαρκέλλας ή της Νέας Μονής, αλλά η πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αφιέρωση του χρόνου και των δώρων της προς τους φυλακισμένους. 

 Ιερά διάκριση

  2_7Αυτό το τεράστιο έργο και τη μεγάλη προσφορά του μακεδόνα αρχιμανδρίτη θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του ο Χίος Ιεράρχης, απονέμοντάς του την ανώτερη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, το μετάλλιο του πρωτομάρτυρα πολιούχου του νησιού Αγίου Ισιδώρου.         

Κατά την ανεπίσημη αλλά θερμή υποδοχή στο Κατάστημα Κράτησης Χίου, ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε για το γεγονός της μείωσης της ημερήσιας δαπάνης για την κατ’ άτομο σίτιση των κρατουμένων, αλλά με σαφήνεια διευκρίνισε ότι η Εκκλησία θα πράξει το αυτονόητο, θα συνδράμει, όπου της ζητηθεί,  χωρίς, αφού οι ρόλοι με την πολιτεία παραμένουν διακριτοί, να παρέμβει σε αρμοδιότητες και θέματα που δεν την αφορούν. «Άλλωστε δεν βρισκόμαστε εδώ πρώτη φορά», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, την ημέρα της εορτής του Αγίου.                                                                                                                

Ο Σεβασμιότατος εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του π. Γερβασίου, στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη δραστηριοποίηση σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως οι φυλακές, ενώ από την πλευρά του ο «Άγιος» των φυλακισμένων, όπως έχει αποκληθεί, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και ευτυχής που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δια ζώσης ένα ιεράρχη, που, παρά το ελάχιστο χρόνο της ποιμαντορίας του, έχει κατακτήσει πανελλήνια αναγνωρισιμότητα.

Περισσότερα για το έργο του π. Γερβασίου στην ιστοσελίδα της «Διακονίας Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων» της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Η Οσία Ξένη» 


Εκτύπωση   Email