ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΜΥΡΣΙΝΙΔΙΟΥ

9maiou"Η ΑΛΗΘΕΙΑ" (9/5/2012):

Κατά Μάρκον... γιορτή για την 9η Μαΐου, με αιχμές σε σκοτεινούς νοσταλγούς (Βίντεο)

Η Μονή Μυρσινιδίου έγινε το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε την Τετάρτη η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, για να τιμηθεί η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Παρουσία των αρχών του τόπου και πολιτών πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον καθηγητή Νίκο Χαβιάρα.

Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα από σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση από τον Μητροπολίτη Χίου στο χώρο όπου εκτίθενται τα κειμήλια που σχετίζονται με την αντιστασιακή δράση της Μονής.

Αναφερόμενος στον ΕΑΜικό μητροπολίτη Χίου, Ιωακείμ Στρουμπή, ο Μητροπολίτης Χίου επανέλαβε τη βούλησή του να συμβάλει για την «τελική δικαίωσή του από την επίγεια Εκκλησία». Συνδέοντας την ιστορία με τη σύγχρονη πραγματικότητα ο Μητροπολίτης Χίου είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «…Τα δύσκολα χρόνια που εύχομαι να μην ξανάρθουν παρόλο που τα νοσταλγούν μερικοί…».

Επίσης έκανε λόγο για τη «νίκη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τον οποίο κατάφερε να κατατροπώσει». Ως επίλογο για την αναφορά του στον αντιστασιακό ρόλο που διαδραμάτισε η Μονή Μυρσινιδίου και βέβαια για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος διάλεξε μια φράση που, όπως είπε, είναι γραμμένη στο μαρτυρικό στρατόπεδο του Νταχάου: «Ποτέ πια!».

Ευγ. Κ.


mersinidiΗ "ΠΑΤΡΙΔΑ" (9/5/2012):

ΠΟΤΕ ΠΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, που φέτος διοργανώθηκαν στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, αναδεικνύοντας την  αντιστασιακή δράση της Μονής κατά τον πόλεμο. Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Χίου, σε χώρο του μοναστηριού, διοργάνωσε έκθεση κειμηλίων  και  φωτογραφιών που σχετίζονται  με την δράση της μονής κατά τον πόλεμο, με στόχο όπως είπε ο Μητροπολίτης να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση εκεί.

Ο Σεβασμιότατος ξεναγώντας και επεξηγώντας τα εκθέματα στους εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του όπου, τόνισε ότι ο ελεύθερος κόσμος κατέβαλε μεγάλους αγώνες κατά του ολοκληρωτισμού και κατάφερε να τον ανατρέψει παρά την υπεροχή του δεύτερου. 

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση και την επίγεια εκκλησιαστική δικαίωση του πατριάρχου Ιωακείμ Στρουμπή, η συμβολή του οποίου στον αντιστασιακό αγώνα ήταν μεγάλη και λόγω αυτή της δράσης του κηρύχθηκε έκπτωτος. 

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στην Ιερά Μονή ενώ ο διδάκτωρ Φιλολογίας Νίκος Χαβιάρας έδωσε επίκαιρη ομιλία.  Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στέφανων στο χώρο του Σταυρού ενώ και πλωτό σκάφος του λιμενικού απέδωσε τιμές.


Εκτύπωση   Email