ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ Α’ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

003

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών “Άγιος Αγαπητός” συμμετείχε στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών που πραγματοποιήθηκε την 06.02.2021 ημέρα εορτής του Αγίου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτή της Μυριοβίβλου, τιμώντας τη μνήμη του Αγίου. Η συνάντηση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδας όπου σε συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης προσβλέπουν στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών για την ανάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων. Εξέχοντες ομιλητές από τις βιβλιοθήκες : Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπού, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Χαιρετισμούς απέδωσαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ καθώς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης (Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου) καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος (Μέλος της Εφορίας της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης).

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σε αυτή την συνάντηση ήταν τα εξής : Πώς ορίζεται ένα δίκτυο βιβλιοθηκών (χαρακτηριστικά, στόχοι - σκοποί), η οργάνωση και η λειτουργία του, τα υπάρχοντα δίκτυα στην Ελλάδα και τέλος κατά πόσο ένα δίκτυο βιβλιοθηκών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πιστών. Η συμμετοχή σε ένα συνεργατικό δίκτυο θεολογικών βιβλιοθηκών αποβλέπει στην άμεση εξέλιξη της βιβλιοθήκης, στην αυτοματοποίηση της συλλογής και την ανάδειξη της προς την κοινωνία, στην αλληλεπίδραση της με άλλες βιβλιοθήκες ίδιου κλάδου, στην συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και τέλος στην συμμετοχή σε επιστημονικές δράσεις.

Ευχαριστίες και ευχές δόθηκαν στους συντελεστές και διοργανωτές αυτής της συνάντησης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, τον κ. Σέργιο Βοϊλα και την κ. Ειρήνη Γρυπαίου επιστημονικούς συνεργάτες του Διορθόδοξου Κέντρου. Η συνάντηση έκλεισε με τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για την άμεση δημιουργία ενός συνεργατικού δικτύου θεολογικών βιβλιοθηκών.

Σουρέλα Αργυρώ

Βιβλιοθηκονόμος

Ιερά Μητρόπολη

Χίου, Ψαρών & Οινουσσών

“Άγιος Αγαπητός”

 


Εκτύπωση   Email