ΣΥΝΑΞΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ (ΟΜΙΛΙΑ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΙΓΚΑ)

 

synsksiypopsifion

Ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία τήν Γ΄ ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν τήν ἔχει ἀφιερώσει στίς ἱερατικές κλίσεις. Αὐτή τήν ἑβδομάδα τή χαρίζει σ’ ὅλα τά νέα παιδιά πού ἄκουσαν τή φωνή τοῦ Θεοῦ μέσα τους, «υἱέ μου, δός μοι σήν καρδίαν» καί μέ ἀπόφαση καί ἐπιλογή δική τους ἀπάντησαν «ἰδού ἐγώ, ἀπόστειλόν με». Τήν ἀφιερώνει σ’ ὅλους ἐκείνους τούς ἐλπιδοφόρους νέους πού διάλεξαν νά ὑπηρετήσουν τό ἱερό θυσιαστήριο, ὅταν θά ἔλθει ὁ κατάλληλος καιρός, νά φορέσουν τό τιμημένο ράσο καί νά ὑπηρετήσουν μέ μία συγκινητική καί ἀξιοθαύμαστη ἀπόφαση τό Θεάνθρωπο καί τόν ἄνθρωπο σέ ύσκολους καιρούς.

Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτή, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μᾶρκος πραγματοποίησε Σύναξη Ὑποψηφίων Κληρικῶν, τὴν Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, τὸ ἀπόγευμα, στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Στὴ Σύναξη αὐτή εἶχε τὴν εὐκαιρία νὰ συζητήσει μὲ τοὺς νέους, ὑποψήφιους κληρικούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, γιὰ τὸ ὑψηλό, ὑπεύθυνο καί τιμητικό ἀξίωμα τῆς Ἱερωσύνης, τὸ ὁποῖο ἀγάπησαν, ἐπέλεξαν καί ἐτοιμάζονται νά ἀναλάβουν.

Στὴ συνέχεια, ὁ π. Δημήτριος Φώτης ἀναφέρθηκε στὶς προϋποθέσεις ποὺ ἀπαιτοῦνται, γιὰ νὰ χειροτονηθεῖ ὁ ὑποψήφιος κληρικός, καὶ ὁ κ. Βασίλειος Βίγκας μοιράσθηκε μὲ τοὺς παρευρισκόμενους τὶς σκέψεις, τὰ συναισθήματα καὶ τοὺς λόγους ποὺ τὸν ὁδήγησαν νὰ ἀποφασίσει νὰ γίνει κληρικός καὶ ἀγωνίζεται πνευματικά γιὰ νὰ ἐνδυθεῖ τὸ τιμημένο ράσο.

Τὴν λιτή αὐτή Σύναξη ἔκλεισε ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, μέ εὐχές καὶ νουθεσίες πρὸς τοὺς νέους ὑποψηφίους καὶ ἀπαγγελία ποιήματος ἑνός μαθητῆ γιὰ τὸν ἱερέα καὶ τὸ ἔργο του.

 

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΙΓΚΑ

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το θέμα για το οποίο θα μιλήσω είναι: Γιατί θέλω να γίνω κληρικός. Είναι θέμα προσωπικό και γι’ αυτό ζητώ την κατανόησή σας, μιας και θα μιλήσω για εμένα. Δεν το κάνω για να αναδείξω τον εγωισμό μου αλλά για να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα και για λάβετε και εσείς  έναν λόγο παραπάνω που ελπίζω να σας ωφελήσει και να σας βοηθήσει στην πορεία σας προς την Ιερωσύνη.

 

Πολλές φορές ρωτάει ο κόσμος, «Γιατί θέλεις να γίνεις κληρικός; Γιατί θέλεις να γίνεις παπάς;». Μακάρι να μπορούσα να περιγράψω επακριβώς με λόγια τον λόγο της απόφασής μου αυτής.

Πώς να μην Σε ζητήσω; Συ πρώτος με εζήτησες.

Έτσι είναι, έτσι αισθάνομαι. Αποδέχτηκα την πρόσκληση που μου έκανε ο Θεός, μου έδωσε την Ιερατική κλήση και εγώ την αποδέχτηκα, έβαλε μέσα στην καρδιά μου μια ευλογημένη πυρά που μόνο όσοι από εμάς την έχουν νοιώσει μπορούν να καταλάβουν. Μου έβαλε λοιπόν αυτήν την πυρά και η πείρα του μακαριστού τότε πνευματικού μου, την διέγνωσε και έτσι άρχισα και εγώ από τα παιδικά μου χρόνια να ποθώ την ιερωσύνη. Βέβαια σαν παιδί και εγώ είχα γοητευτεί από τα ιερατικά άμφια, από τις ωραίες στολές και γενικά από κάθε τι που εντυπωσίαζε τα παιδικά μου μάτια.

Όμως αυτό σύντομα έφυγε και θα σας πω το πώς: Πήγαινα στην εκκλησία από πολύ νωρίς, στον Εξάψαλμο ήμουν εκεί, μου άρεσε ιδιαιτέρως η ακολουθία που κάνει ο ιερέας για να πάρει καιρό. Φορούσε το εξώρασο και το καλλυμαύχι του και αρχοντικά έβαζε τις μετάνοιές του και έπαιρνε συγχώρεση και κατόπιν έμπαινε στο ιερό βήμα για να φορέσει τα ιερατικά του άμφια. Μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που φορούσε τα επιμάνικα. Θυμάμαι τα έσφιγγε ιδιαιτέρως. Αργότερα έμαθα τον λόγο -ότι συμβολίζουν τα δεσμά του Κυρίου και καλόν είναι να είναι σφιχτά.

Ένα πρωί λοιπόν βγαίνει ο ιερέας (Πατήρ Ιωάννης Πουλής) να πάρει καιρό, εγώ παιδί τότε και με αφέλεια παίρνω ένα επιμάνικο και το φοράω στο χέρι μου και προσπάθησα να το δέσω. Μπαίνει μέσα ο ιερέας και με βλέπει, εγώ ντράπηκα, μου χαμογελάει και μου λέει: «Αν είναι να τα βάλεις, να τα βάλεις και να αξίζεις να τα φορείς». Από εκείνη την στιγμή άρχισα να ερευνώ τι σημαίνει το να αξίζεις, το να είσαι Άξιος.

Σημαίνει, αγαπητοί μου, ότι για εμάς που τολμούμε και λέμε πως θέλουμε να γίνουμε κληρικοί, πρέπει να ζούμε από τώρα που είμαστε λαϊκοί ως σαν να είμαστε κληρικοί. Και να προσέχουμε ιδιαιτέρως την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός μας.

Στην μέχρι τώρα πορεία μου έχω περάσει αρκετές δυσκολίες και δοκιμασίες. Ακόμα έχω αντιμετωπίσει και «ευκαιρίες» για άλλη επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως εμμένω στη θέση μου γιατί όταν γευθείς την γλυκύτητα της Εκκλησιαστικής ζωής, δεν την αποχωρίζεσαι, η αγάπη για το Χριστό τα καλύπτει όλα.

Σημαντικό ρόλο βέβαια στη ζωή μου έχει και ο Πνευματικός Πατέρας, τόσο ο μακαριστός όσο και ο νύν. Χωρίς Πνευματικό είμαστε αδέσποτοι. Χωρίς πνευματικό είμαστε ακυβέρνητοι και εύκολος στόχος του Διαβόλου. Συμβουλή μου, όσοι δεν έχετε Πνευματικό, βασική μέριμνά σας να αποκτήσετε σύντομα.

Θέλω λοιπόν να γίνω κληρικός γιατί αποδέχομαι το κάλεσμα που μου έκαμε ο Θεός.

Θέλω να γίνω κληρικός για να φορέσω το τιμημένο Ορθόδοξο ράσο και να το τιμήσω κι εγώ με την διακονίαμου όπως εκείνο θα τιμήσει το σώμα μου που θα το φορεί.

Θέλω να γίνω κληρικός για να κηρύττω τον Αναστάντα Χριστό, και να φωνάξω ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει Ανάσταση.

Θέλω να γίνω κληρικός για να εργαστώ μέσα στην Εκκλησία προς δόξα Θεού.

Θέλω να γίνω κληρικός για να διακονήσω όπου ο Δεσπότης μου με στείλει.

Θέλω να γίνω κληρικός για να συντρέξω, να βοηθήσω να παρηγορήσω τον άρρωστο, τον πονεμένο, την χήρα, τα ορφανά, τον φυλακισμένο τον άνθρωπο…

Θέλω να γίνω κληρικός για να φορέσω το ιερό επιτραχήλιο παρόλο που ξέρω ότι εύκολα μπορεί να γίνει η θηλιά που θα με πνίξει, μιας και σε αυτό θα κρέμονται οι ψυχές των ενοριτών που θα μου εμπιστευτεί ο Δεσπότης μου, και για τις οποίες θα δώσω λόγο στον Θεό.

Θέλω να γίνω κληρικός γιατί ξέρω πως ο κόσμος θα με ειρωνευτεί, θα με βρίσει, θα με κοροϊδέψει, αλλά δεν με πειράζει γιατί είναι για την αγάπη του Χριστού μου και είναι επιλογή μου.

Θέλω να γίνω κληρικός για να σηκώσω τον Σταυρό μου σαν Ορθόδοξος Ιερέας, για να ανεβώ τον Γολγοθά μου σαν Ορθόδοξος Ιερέας, για να περιμένω την Ανάστασή μου σαν Ορθόδοξός Ιερέας.

Θέλω να γίνω κληρικός για τόσα πολλά που λέει η καρδιά μου, αλλά επιτρέψτε μου να τα κρατήσω για εκείνη.

Θέλω να γίνω κληρικός γιατί: Συ Πρώτος με εζήτησες. Πώς να μην Σε ζητήσω κι εγώ.

Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους σας καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εύχομαι να μας αξιώσει ο Θεός να συλλειτουργήσουμε μια μέρα όλοι μαζί υπό Μάρκου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Αμήν.

Βασίλειος Ν. Βίγκας


Εκτύπωση   Email